Това е твоя отговорност

Дълго време се чудих дали мога да публикувам такъв пост, и накрая се реших защото това е моята страница и тук пиша неща които ме вълнуват. С този пост искам да призова всички жени  да бъдат отговорни към здравето си и да не пропускат така важните женски прегледи.

IMG_3112.JPG

В Норвегия всяка жена от 25 до 69 год. получава „призовка“ всяка трета година с която и напомнят че са минали 3 години от последния и преглед на маточната шийка, и че се препоръчват да си запазиш час при личния лекар за нов преглед. Това тук се следи и насърчава от държавата, тя мисли за теб и ти напомня, но отговорността да го направиш е само твоя!

IMG_3126.JPG

Ракът на шийката на матката е второто по честота заболяване сред жените. В Норвегия се разболяват годишно 300 жени, а в България около 1000. Профилактичните прегледи са едни от най -добрия начин да се открие заболяването навреме и да се лекува.За информация в Норвегия ваксината срещу заболяването е част от пакета с детските ваксини, и се поставя когато момичетата са в 7 клас. Но това е нова практика и е въведена от 2009 г. Така че много млади жени са пропуснали тези ваксини. 

IMG_3086.JPG

Аз днес получих моята призовка и си запазих час за преглед. Защото живота е прекрасен! Не го забравяй!

IMG_3136.JPG

img_3204

 

 

 

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.