„Ама ти наистина ли не пиеш“

Странно но си мислех, че с годините и възрастта възклицания от рода на „ама ти наистина ли не пиеш“ няма да ме ядосват.Но ето пак седя и се чудя каква лъжа да измисля за предстоящото излизане. Тук в Норвегия на алкохола е отредено едно такова „високо“ място което на мен средностатистически въздържател е трудно да разбера. Да разбирам, че темата алкохол вълнува 18 годишните, защото тепърва закона им дава право да си купуват алкохол. Но когато си на 32 г. и една от основните теми в понеделник по време на обяда с колегите е кой как се е напил през уикенда. Се чувствам маааало не на място. Ехо та ние сме вече възрастни, нима количеството алкохол все още ще определя какъв човек си, забавен или скучен? И в този случай аз след като не пия, се оказвам аутсайдер. Наскоро четох една книга за викингите. Там разказват как ако викингите е трябвало да се сражават (в миналото) са махали бирата от селището, защото са се напивали и не са могли да се защитават.

Та в този ред на мисли, нямаше да бъда толкова провокирана, ако си пиеха, без да ме занимават мен. Все пак, всеки сам си се гледа, но не… тук да си индивидуалист не е прието, важно е групата да е добре, и ако не пиеш се делиш от колектива. А  поводи за събирания има колко искаш, я да полеем заплатата, я нов колега, или пък някой напуска, я нов договор, а защо не появата на ново бебе. Първоначално си мислех да кажа че съм бременна, но естествено че това не е вариант,  много скоро щеше да се разбера че не е истина. Дълго време и по препоръка на друг със същите проблеми им казвах че имам язва и не мога да пия, защото е опасно. Хората ме поглеждаха със съжаление, горката не може да пие. И защо трябва да се оправдавам че не пия? До къде стигнахме! Да търся какво да излъжа че не пия. От кога пиенето е ценност, а въздържанието е табу или демоде… Имам чувство че се връщам обратно в училищните си години на 90те години, където тези дето не пушеха в двора през междучасията и си знаеха урока бяха аутсайдери, а пушачите и бягащите от час бяха  „вървежни“.

Но стига толкова съм разсъждавала, днес ще се придържам към моето си. Аз не пия, защото не ми харесва! Няма да обяснявам, какво не ми харесва или дали съм пробвала това или онова.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.