Искам по висока заплата, но как?

Искам да ви споделя моите стъпки за преговори на работа било то за увеличаване на заплата, или за получаване на повече отговорност, нова длъжност, а защо не и за намаляване на работното време. Това е част I.В никакъв случай не съм експерт, това са просто моите начини, които действат .. за мен. По стечения на обстоятелствата водя все някакви преговори с моите работодатели. Не не съм от тези дето все се оплакват или се карат със шефа или недоволстват от работата, просто в живота ми се случват неща и искам работодателя да е запознат с това и ако може да ми съдейства. И ако и двете страни са съгласни. Тогава имаме Deal!!! 😁Преди известно време решихме да се преместим на 160 км от Осло в едно по спокойно градче. Идеята беше да идвам в Осло само 2 дни в седмицата, а през другото време да работя от вкъщи. Отидох при работодателя и си сложих всички карти на масата. Казах че искаме да живеем извън Осло, но че искам да си задържа работата, защото много си я харесвам. Предложението ми беше да работя колкото преди, но само с 2 дни присъстващи в офиса, през другото време щях да работя от вкъщи. Исках и да ми поемат всички пътни разходи (1500 лв. на месец) и работното ми време да се брой от минутата в която се кача във влака. Ако се чудите дали стана? Да! Как стана ще ви разкажа след малко. Този проект с живеенето извън Осло не ми се получи много. Макар и с 2 дни в офиса, това с пътуването беше непосилно, поне за мен. Изкарвах по 5 часа във влака и 2 часа в офиса. Луда работа. Незнам какво съм си мислила. Така че точно 2 месеца по късно се преместихме обратно в Осло. После разбрах че на някой от колегите ми се покрива таксата за фитнес. Хайде пак на преговори, искам и аз, а и колко добре ще ми помогнат тренировките, няма да съм схваната в рамената, аз седя толкова време пред компютъра. Получих го! После си извоювах и застраховка, която не само да покрива служебните пътувания, но и личните пътувания.

Четири месеца по късно бях отново в преговори за заплата и повече отговорности. Получих ги! Сега преди седмица бях пак на ринга 😀и мисля че това което постигнах ме удовлетворява поне за идващата година. Ако не видя че някой от колегите не е получил нещо повече и аз съм назад 😬.

Ето и моите съвети. До колко те работят за Вас и вашия бранш е строго индивидуално. Искам да кажа, че е добре да сте работили минимум 1 години при този работодател, преди да повдигнете въпроса за повишение. За 1 година сте успели да покажете какво умеете, какви са вашите силни страни и какви сте като колега, служител и личност.

  • Започвам с първото правило. Въведение към темата. Съветвам когато започвате разговора да кажете къде се намирате към дадения момент, например “ към днешна дата работя по 30 часа на седмица в офиса“ или “ към днешна дата съм вече 4 години в тази фирма“ „към днешна дата се занимавам или имам отговорност за това или онова“. Мисля че това е важно защото даваш посока на разговора и караш шефа ти да се замисли. Едва ли си единствения служител във фирмата и не е сигурно, че началника ти се сеща за точно твоята история. Едно малко напомняне няма да е излишно.
  • Подготви се предварително. Когато преговаряш с началниците си трябва да заложиш на професионални аргументи. Недей да тръгваш с аргументи като, трябва да работя по малко защото мъжът ми се сърди, или трябва да работя повече защото искам да събера пари за 2 месечна почивка. Това са лични аспекти, и работодателя не е длъжен да вземе тези аспекти под респект. Те са важни за теб, но до колко са важни за шефа ти? И в никакъв случай не казвам да не ги споменаваш, просто изчакай малко, ще ги споменеш по късно в разговора. Тук на този етап ще говорим само за професионални аргументи. Ето пример. В последния ми разговор с шефа ми казах, приходите за 2017 се увеличават с 3 милиона, от 2016 това автоматично означава, че аз ще трябва да работя повече, защото ще има повече фактури, повече изплащане на заплати. Това е аргумент, който работодателя ми не може да откаже. Ето и друг пример, ако работиш в магазин може да кажеш с колко се е увеличил оборота, колко клиенти сте имали, колко поръчки сте изпълнили и каква е тенденцията за развитие. Ако пък отговаряш за екип може би е добре да кажеш какво си инвестирал/а в обучение на този екип, как работите, какъв feedback получавате от клиенти. Списъка може да бъде много дълъг.
  • Формулирай правилно твоята молба, това е Алфа- Омега. Недей да отиваш неподготвен и несигурен. Шефа подушва несигурност от километри. След като си сложил релативните аргументи и фактите на масата и си казал как се развива фирмата във втората точка, и не по малко как ти допринасяш за това. Можеш да кажеш какво искаш.  Например „на базата на прогнозата, която предоставих или резултатите които постигнахме с екипа, искам да попитам каква е възможността да получа повишение на заплата или по висока длъжност“.  Избягвай да използваш думи като хрумна ми една идея или чудя се. Това не върви при преговори, според мен де :). Трябва да си решен, да покажеш, че това не е нещо дето ей така ти е дошло днес по време на закуска.
  • Хвали шефа. Е няма как да не го напиша. Това също трябва да се спомене. Шефа е човек и той обича да бъде хвален. Аз имам няколко неща, които винаги казвам, и виждам как шефката ми се разтапя. Да някой ще каже е това не е ли подмазвачество, ами добре, ама действа :). Ти имаш интерес, искаш нещо. Все толкова можеш да измислиш 5 добри неща за началника? Хаха знам, че прозвуча странно, не аз наистина мисля това което и казах, но и видях че и стана хубаво като и го казах. Ето и малко примери “ много добър ръководител си, успя да събереш правилния екип, виждам как изгаряш за това което вършиш, работиш със страст, много си добър/а в намирането на решение, фирмата никога не е вървяла по добре“. Това са думи, които разтапят всяко ръководническо сърце.

Ужаааас пак дълъг пост, над 1000 думи. Спирам ще има част 2.

А ако се чудите защо съм сложила жираф като заглавна снимка? Ами защото смятам, че е много точна за това как да се бориш за това което искаш и вярваш. Все високо и високо и да достигнеш най- хубавите зелени листа. P.S снимката е от посещението ми в зоологическата градина това лято. И пак да си кажа това което пиша са моите опити, предвид моя бранш на работа и предвид страната в която живея.

 

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.