Искам по висока заплата, но Как? Част II

Ето и втората част на “ как да поискам увеличение на заплатата“. Първата част можеш да прочетеш тук. Както и в първата част ще започна с това, че съветите са ми субективни, те отразяват моята работа, бранш, познания и не на последно място страната в коя живея. Норвегия е социална страна. Тук всичко е направено/ подсигурено ЗА ЧОВЕКА. Така че това да се договоряш в работата, да спориш, и да отстояваш своето и твоето благо е прието.

  • Та по същество. Добре е по време на разговора да кажеш колко много ти харесва работа, колегите, средата. Тук не нито мястото, нито момента да кажеш че ти работиш повече от другите или че колегите не са толкова умни колкото теб 😂. Нали помниш това че шефа също се оценява от по високи шефове. И каква е вътрешната / социалната среда в предприятието е един от параметрите за оценка. Една от задачите на разумните шефове е да създаде и ръководи сплотен, мотивиращ и разбиращ се колектив. Покажи че си човек който допринася за такава среда. Мои типични примери в такъв разговор са „харесвам си работа, чувствам че съм част от екипа и че заедно постигаме добри резултати, макар че работата е трудна на моменти, не съм се замисляла да започна нещо друго“.
  • Както казах и в първата част, личните мотиви за желаното повишаване на заплата не са винаги релативен аспект за работодателя. Те трябва да се споменат, но разговора не трябва да се уповава само на тях. Ето и моя личен пример, след като изтъкнах всички професионални аспекти на защо заплатата ми трябва да се увеличи. Завърших с това, че това увеличение ми е нужно, за да мога да си купя жилище (взема заем ). От тук нататък оставих шефа ми да си направи сам заключения. Знае че е важно за мен, и ако иска да ме задържи трябва да ми предложи желаната заплата. Така че до голяма степен всичко допира на желание.
  • Поставете срокове за отговор. Едва ли ще получите отговор веднага, но е хубаво да сте единодушни за една дата в която можеш да очакваш отговор. Нищо чудно да имате и други срещи преди крайния отговор да последва, но това е част от самия процес по договарянето. Държи на своето. Покажи с какво точно ти се ценен. Кажи че искаш отговор, който ще те удовлетворява, а не просто временно решение на “ проблема“. НЕ СЕ ПРОДАВАЙ ЕВТИНО!
  • Хубаво е след една такава среща да изпратиш  мейл до шефа. Ден, два след разговора, където благодариш за отделено време и казваш как с нетърпение очакваш неговия отговора на посочената дата.

Сега като го написах този пост, сякаш чувам сестра ми  някъде там да ми казва  „абе Юлия ти май отдавна не си живяла в България, тук това дето си го написала .. шефа само ще ти се изсмее, ако отидеш с такива „претенции“. Но пак казвам това е моя опит и то от тук в Норвегия. Но може би трябва малко да вдигнем летвата независимо къде сме и какво работим?

П.С. Пак снимка с моите любими жирафи. Все такива високи, обиращи все най хубавите и зелени листа.

One thought on “Искам по висока заплата, но Как? Част II

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.