Ало, търся приятелки…

Много съм щастлива, не мога да си намеря място. Вчера направих нещо, което в началото ме притесняваше, но сега се чудя защо не съм го направила по рано.

След пребиваването ми в Лондон  (на гости) при другите български момичета видях как те се забавляват, как имат българска среда, гледат българска телевизия, говорят български всеки ден, готвят български гозби и най важното имат български приятелки. И това ми хареса, ама толкова много че от както съм се върнала от тези гости се чудя какво да направя така че и аз да имам българска среда в Осло. През всичките 9 години в Норвегия никога не съм изпитвала нужда да познавам българи, или да гледам българска телевизия. Норвежките ми приятелките, колегите от работата, Х. и неговото семейство, ето това е моя кръг от хора в Норвегия, и това ми стигаше. Но сега усещам, че ми липсват приятелки, българки с които да изляза на кафе и да си говорим наши си неща, да разбира се че го правя това и с норвежките, но това не е същото. Нямаме същите предпоставки, спомени те незнаят нищо за Каризма, или Азис 🙂  Но естествено че аз си ги харесвам такива каквито са.

DSC00552

Та след като се върнах от Лондон, станах член в една Фейсбук група/ Българи в Норвегия. Даже успях да отида на партито за 10 годишнината на Българското дружество. Имаше хубави хора, даже и българския национален отбор по биатлон беше там (те бяха тук на състезание). Бяхме около 20 или 30 човека, много добре си изкарахме. И така се заради „българската ми мечта“ започнах да гледам българска телевизия на комп., все още забравям да гледам телевизия редовно, нямам го този навик, за това си написах в календара „помни да гледаш българска телевизия“ 🙂 и да слушам БГ Радио, малко пак забравям, но ще се постарая да ми стане навик. Само че едва ли ще мога да извържа да гледам Новините, те определено не са ми по вкуса 🙂 .

Но това не е достатъчно, за да си намериш приятелки. И така с плахост реших да напиша следното съобщение във Фейсбук групата вчера.

Търся! Здравейте, макар и това да е извън комфортната ми зона реших да пиша тук. Търся си приятелка, от Осло или околия. Изисквания за възраст или семейно положение нямам 😊, само искам да разбира и говори български, така че да мога да кажа «от трън та на глог» или «каквото повикало това се обадило», без да трябва да превежвам на норвежки, това само като пример разбира се 🙂 . След 9 години в Норвегия, с приятел норвежец и работа само с норвежци и почти 0 българи покрай мен, усещам как ми липсва българския контакт с приятелки с които да излезем на кафе и да правим типични женски неща. Ако някои си търси приятелка да пише 😊. На 33 г. съм не съм лош човек (предполагам). Сплетни и обсъждане на други хора, не са ми по вкуса! Хубав следобед 🙂

e38012cb-ec15-4f59-9508-86315fb29e2a (1)

Нямам думи колко хора се свързаха с мен, за да излезем на кафе, някои дори ми изпратиха адрес да дойда директно на гости, други ме посъветваха как мога да се запозная с други българки. Още днес ще се видя с едно момиче и в неделята с още едно и в сряда 🙂 . Изпратиха ми адрес на българи, които танцуват народни танци. Представятели си колко хубаво, народни танци в Осло. Свързах се с тях и във вторник в 18 часа с маратонките съм на арената за танци и нови запознанства. Не съм танцувала български народни танци от дете, но искам…  Много съм щастлива че направих тази крачка, макар и наистина да беше извън комфортната ми зона.

С коментарите които получих видях че не съм само аз която търси приятелки, и други момичета/жени искат да направят нови запознанства. За това предложих да направим една българо-женска групичка за кафе, така повече момичета ще могат да се запознаят с други хора.

Дне си работя, усмихвам се и слушам БГ радио, чакам да дойде 15 часа, за да отида на среща с нови приятелки 🙂

 

 

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.