По ръба на семейната икономика

Здравейте на всички. Днес съм в писателски модус и си мислих да попиша за семейната икономика.Замисляли ли сте се как в много случаи лошото стопанисване на финансите може да събори почти всяка привидно стабилна връзка? Аз в никакъв случай не съм експерт по семейна икономика и бюджет, и няма да седна с тетрадка и показалка да ви уча как да се справите с тази тема, но бих ви споделила как ние сме се организирали. Това може да се окаже полезно на други двойки, семейства студенти или други които живеят сами. През годините ми в Норвегия съм видяла различни семейни счетоводства. Познавам хора, двойки които си купуват млякото и тоалетната хартия отделно и ги надписват с инициали. Така знаят че млякото е на Ина, а другото мляко на Кристиан. Това са двойки с отделен бюджет, всеки си плаща неговата част в ресторанта на почивка и киното. Постоянно ходят с калкулатор в ръка и са свикнали да си търсят парите. В това няма нищо странно за тях. В моите очи изглежда малко прекалено особено когато се появи и дете в цялата картинката.

Други двойки устно се уговарят единия да отговаря за хранителния бюджет и покупки, а другия плаща наем/заем. И това действа, за някои.

Ето как се справяме ние.

Общи банкови сметки

Още от както започнахме да живеем заедно с Х. се разбрахме да имаме няколко общи банково сметки. Имайте предвид, че тук всичко се плаща по банков път, аз лично не помня от кога не съм държала пари в брой. Всичко се плаща с карта. Ние открихме една обща сметка, обща сметка за спестяване и обща сметка за пътешествия.

Заплата

Всеки от нас получава заплата. И допринася за домакинството с определена и постоянна месечна сума. Всеки месец след като получим заплата, част от нея се превежда в общата сметка. Тук е мястото да подчертая, че никои не превежда цялата си заплата в общата сметка, само част, около 80% от моята заплата примерно. Другите 20 % си остават за мен. Аз си имам мои лични разходи, като лична застраховка, лично спестяване, кафета, излизания, дрехи. Тези разходи си ги покривам лично. Същото важи и за Хокон.

Бюджет

И така вече сте вкарали част от заплатите в банкова сметка, а сега накъде? Думата бюджет, плаши доста хора. Тук в Норвегия като кажеш че имаш семеен бюджет, си мислят едва ли не, горките хора. Или че имаш икономически трудности. Истината е че не сме се лишили от това, което наистина смятаме че ни е нужно. Естествено че и аз имам, даже много импулсивни покупки на роклички и обувки, вазички и др, но това го записвам на сметката поуки. Продължаваме напред. Изготвянето на бюджет не бива да бъде толкова трудно. Всичко може да се направи на Word или  Excel. Ние на една таблица сме разграфили колони за жилище, храна, застраховки, транспорт, спестяване, почивки, други. И от тук започваме да попълваме колоните със цифри. В колоната къща слагаме заем, наем, ток, вода. Това са разходи които не можем да променим или трудно се повлияват на промяна. Храна, тук е важно човек да внимава. Именно тук може да се спести значително. Аз по късно ще напиша пост за как можеш да намалиш разходите за храна, но както вече няколко пъти казвам един от ключовете за това е чрез седмично меню и планиране. Това че имаме хранителен бюджет не означава, че се храним с лоши неща, напротив. Аз съм съвсем „малко капризна“ и мен с лошо ядене не можеш да ме залъжеш.

Продължаваме нататък. Застраховки. Тук слагаме всички общи застраховки, за къщата, колата, котките, пътнически застраховки. Тези разходи са еднакви всеки месец и разходите са предвидливи. Следваща колонка транспорт. Тук идва всичко с моето пътуване и пътнически карти, пътни такси за колата, дизел.

Следва колонка за други разходи. Там слагам всичко което е свързано с покупка на спално бельо, свещи, абонамент за мобилен телефон, батерии, ресторанти, кино, перилни препарати. Тук човек трябва да е реалист. И да не слага прекалено малка сума. Толкова много неща могат да бъдат пъхнати тук, такси за детски градини, училищни пособия. Естествено че колонките в бюджета могат да бъдат повече или по малко, според нуждите.

И накрая спестявания и почивка. И двамата сме наясно, че трябва да имаме общи спестявания или буфер. Още повече когато имаме къща и ако примерно някоя тръба протече, то трябва да се смени тук и сега. Така че се стараем приблизително 10% от това което сме вкарали в общата сметка, в края на месец да прехвърлим в сметка спестявания.

За нас е важна и сметка пътешествия. Така че и там заделяме пари. От тази сметка след това купуваме билети, поръчваме хотели и коли под наем. Така имаме събрани пари и можем да си купим билети на време, а не в последния момент.

Един такъв бюджет се прави лесно, но се изисква може би 2-3 месеца, за да се „изшлайфа“ и да се види дали не се забравя нещо.

DSC02672.jpg

Икономически отговорник. Ако сте тръгнали да прави нещо подобно, като това което описах горе. То трябва да сте заедно в това, като двойка, семейство. Няма да се получи ако само единия е настроен за такъв подход. Ние се редуваме миналата година бях аз икономическия отговорник, човека, който преглеждаше касовите бележки и банкови извлечения. И вкарвах числата в таблицата, за да дръпна чертата накрая. Тази година е ред на Хокон.

Да дръпнем чертата. Този пост стана много дълъг, но е така като искаш да напуснеш нещо смислено, отнема повече от 200 думи. Разбира се че един бюджет не означава нищо, ако не вкараш реалните разходи от касовите бележки или банковото извлечение в колоните под приетия или утвърден бюджет.

Знам че всичко това в началото звучи трудно и бавно. Но всичко е до свикване. А в замяна получаваш по добра семейна икономика, среда и спокойствие. Така че тези ориентировачно 2 часа на месец, което отнема попълване на числа от касовите бележки си заслужава.

Като съвет мога да дам, че може да е по лесно да се изтеглят в брой парите предвидени за храна, предварително. И да се сложат в някоя кутия. Така когато се пазарува храна се взема пари от там и после се оставя рестото и касовата бележка.

Ами това е от мен. Незнам дали разбрахте нещо, от това което се постарах да напиша. Ако вие имате някакви съвети ми кажете.

Помнете. Домашното АД,  изисква постоянство, ангажираност и последователност. Не е задължително и двамата да допринасят с еднаква част от заплатата си.

До скоро <3

 

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.