„Странни“ факти

Макар и вече да са минали няколко години от както дойдох в Норвегия, няма да забравя първите ми впечатления и най вече тогавашни учудвания. Тези неща ги приемам вече за нормални, но първия път ми се струваха меко казано страни.

Ето и някои от тях.

Ти

В Норвегия никои не се обръща на госпожо или господине. Тук се обръщаш на ТИ. Това е независимо от възрастта, титла, социално положение. Децата наричат преподавателите си с малки имена, в работата се обръщаме по име. Дори към хора които не познаваш се говори на Ти. Аз така да съм свикнала, че като отида в България за известно време ми се струва малко смешно, като чуя някои да се обръща на Вие, и се очаква и аз да се обърна така към непознат….

Просто поздрав

И да допълня точката отгоре. Много ми беше странно, даже малко превзето в началото, че всички са толкова учтиви и поздравяват. В автобуса, в магазина ей така. Даже вече незнам по колко пъти на ден казвам вече Hei.

Счупеното носи щастие

Предполагам много от вас са попадали в ситуация в която сте счупили чаша или чиния в заведение, ако не вие то вашите деца. И как всички те поглеждат и ти започваш да се извиняваш, почервеняваш даже позеленяваш от притеснение. И изтърсваш следното „Ще го платя, няма проблем“ с идеята да не ви гледат още повече накриво. Е тук това го няма. Всеки се усмихва и живота си продължава. Никой не подвига въпрос за пари. Странно А? Или май нормално?

Хладилна витрина

Първо вземаш, после плащаш. Сещам се при една от първите ми срещи с Норвегия и едно кафе което си купих от една будка. По стар български обичай първо се подредих да го платя, после да си го взема. Не тук, първо вземаш после се подреждаш на опашката. Хокон не е запознат с тази практика и по време на лятната ни почивка в България в голямата жега виждаме една будка и докато аз се редя на опашката той отива и започва едно дърпане на хладилната витрина за врата, но без успех. И след минута се връща и вика „не става, витрината е заключена“. Чак след това разбирам, че витрината се отваря с копче, бутонче от вътре след като човек си заплати покупката..

Работна среда

С риск да разгневя някого, ще си позволя да го напиша. За разликите в работната среда в България и Норвегия мога да изпиша със сигурност мноооого страници, вече имам повече години трудов стаж тук от колкото в България. Но това което ми правеше впечатление (преди, незнам дали все още е така). В България една обява гласи следното. Ние предлагаме : трудов договор и осигуровки, все едно двете неща са бонус, а не задължително условие.

А това е в Норвегия : Фирмата предлага тренировка в работно време, вила която се стопанисва от фирмата и служителите могат да я ползват, частично субсидиран топъл обяд в стола на формата… Никъде не се споменава договор или осигуровки, това се подразбира и е част от отношенията между работодател-служител.

Мисля че това казва повече от достатъчно за това на какво ниво са работните среди в двете страни.

Глоба

За тези от вас, които са работили или работят в сферата на обслужването знаят, как бързо и много „ефективно“ се налагат глоби на персонал, за това че не е поздравил гости, не е сервирал правилно, закъснял на работа. А чували ли сте за чупливост – където шефа удържа 10 лв от голямата заплата (почти всеки месец) за чупливост? Е тук такава птица няма. Това е калкулирано в разходите на заведението и предприятието. Представям си каква патардия ще настане с профсъюзните организации ако шефа просто ти клъцне от заплатата или те глоби.

Магазин за алкохол

В България можеш да си купиш алкохол по всяко време. Ноо тук не е така. В хранителните магазини се продава само бира. И можеш да си в купиш само до 20 часа (в работните дни и малко по рано в събота ), независимо че магазина работи до по късно. Друг алкохол се купува от магазин, контролиран от държавата, Vinmonopol. Това е единствения магазин в Норвегия с решетки, дори и банките нямат такива. Магазина е с ограничено работно време. В Норвегия е забранено пиене на алкохол на улицата, парк и т.н.

Е как ви се струват, странно ли е или може би нормално?

До скоро <3

 

 

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.