За кого не е..

Все още се чудя от къде започна всичко и защо съм в това положение сега. Имам предвид тази есенна настинка. И като погледах тази снимка от уикенда се сетих, ами тя си казва всичко, по рокличка през октомври. Днес успях да се добера до работа. Постоях точно три часа и главата ми каза, че иска да се прибере и да си легне. И забързана за влака обратно, какво да видя?! Макар и със замъглени очи от главоболие насреща ми голяма табела, НАМАЛЕНИЕ 20%. И така бързо се сдобих със сладка шапка за есента.

Сега съм отново тук, на дивана. И гледам, че  от преди съм започнала да пиша един пост за Норвегия и живота тук. Тъй като вече на няколко пъти получавам въпроси за какво е да се живее в Норвегия, работа, условия и хора, или чисто практическа информация, ще се пробвам да да ви разкажа малко за това. Естествено, че това няма да стане само в един пост, но ако имате въпроси и мога да ви отговоря ще го направя. Само да кажа, че аз не мога да ви намеря работа. Не познавам хора, които набират работна ръка, така че на такива въпроси за съжаление не мога да се отзова.  И за да се застраховам от недоразумения, бързам да кажа че не бива да приемате това което пиша без критика. Трябва да си имате едно наум. Това все пак е блог и информацията е субективно базирана.

Норвегия не е страна за установяване ако си зависим от дълго лято и топли дни. Ако имаш заболяване, на кости или имащ нужда от повече слънце то се замисли за друга страна. Тук е мрачно и тъмно от октомври до март. Като в Осло декември и януари луната се показва още в 15 часа. Но пък от май до септември не можем да се оплачим, поне е светло.

Норвегия не е страната за теб ако си свикнал нещата да стават бързо и веднага. Тук никои не си дава зор, и всички са научени да чакат. Един прост пример. Ако искаш да си запазиш час при личния лекар, обикновено отнема около седмица за да получиш час. Ако искаш да си купиш диван и го нямат в наличност си приготви поне две, три седмици. Тук две седмици ги нямат за нищичко.

Трудно пасваш за Норвегия ако си индивидуалист. Тук не се поощтрява мисленето и успехите на единиците. В България сме свикнали да покажем какво можем, но  тук е важно да си част от екипа и да говориш за общите успехи. Аз отдавна не си позволявам „лукса“ да казвам „Аз постигнах това или онова“. Както и не казвам че съм сгрешила там или там. Казвам че сме сгрешили.

Ако наистина си решил да се установиш в Норвегия, легално и за дълго, то трябва да спазваш законите на страната. Това че, не знаеш език и не разбираш, не те онеправдава.

Това съм го казвала и преди, но Норвегия не е приятно място за живот ако не знаеш норвежки език и не проявяваш желание да го научиш. Поради простата причина, че оставаш извън обществото и всички възможности, които езика може да ти даде.

Ако обичаш чашката и цигарките. То трябва да се замислиш дали това е правилната дестинация за теб. И тук имам предвид под ежедневно пиене. В България съм гледала реклама на печено пиле, където ти дават бонус 2 л. бира. Тук такива неща няма. Алкохола е скъп и политиката свързана с алкохола е затегната.

Но Норвегия е едно прекрасно място за живот за тези кото искат да се установят тук.

Но това е от мен за сега

До скоро

<3

 

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.