Интервюто!

Бррр, хора тук вече е такъв студ. Вали ту дъжд, ту сняг. Сутрин ставам и гледам минус 7 градуса.  Търкам очите, пак поглеждам термометъра и пак минус 7. Видяло се е зима иде! А къде е още ноември. До май месец ще си мръзнем. Но все пак е неделя за това се наврях в най топлите ми вълнени дрехи и излязохме на традиционната ни неделна разходка край водата. Беше студено, но приятно особено после като влезеш в къщи и бузите ти са червени и щипят.

Споменах ви, че ще ви  споделя и как е минало интервюто за освобождаване от българско гражданство. Както и предполагах всичко се свежда до едната формалност. Самото интервю не продължи повече от 10 мин. като ми се струва че през по голяма част от времето аз задавах въпроси (нали ви казах че съм любопитна :). Беше ми интересно да разбера дали много българи, живеещи извън България се освобождават от гражданство, и дали много кандидатстват за наше гражданство.

Въпросите които ми зададоха бяха защо искам да се освободя, дали някои от роднините ми ще се премести да живее с мен, дали дължа пари на частни или държавни лица и още няколко подобни такива. Знаете ли, че много малко българи живеещи извън пределите на страната, се освобождават от гражданство? Освобождават се хора, които нямат право да задържат и двете ( такива като мен). Интересен е и факта, че всеки ден между 100 и 150 човека подават документи за българско гражданство (това въобще не съм го и предполагала даже). Това са предимно граждани на балкански страни, които не са членки на ЕС (това ми каза служителя който проведе интервюто).

IMG_9944.jpg

Знаете ли, че ако един ден реша мога отново да кандидатствам за българско гражданство? Трябва да се попълни една молба и да се плати държавна такса. Мога да кандидатствам за гражданство защото съм българка по произход. Така че един ден когато Норвегия си промени закона и разреши двойно гражданство, може би отново ще предприема тази крачка?

А сега трябва да изчакам едни 6 месеца, за да получа крайно становище на молбата ми, нещо което отново е само формалност. Документа ще го предоставя на властите тук и съм готова с тази история 🙂

Хубав старт на седмицата <3

 

 

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.