Как да пазаруваме разумно

Здравейте, при нас котките са още кисели след кастрацията. А и се държат много странно. Вчера звънях на ветеринарната клиника, за да разбера дали е нормално това поведение. Тя ми каза че е от силните болкоуспокояващи. Но че трябва да ги наблюдавам и ако все още са кисели и се държат по различно от нормално, да дойда с тях в понеделник. Аз се чудя как може тези така енергични дяволи, които до преди седмица се катериха по пердета и шкафове, сега само да спят и дори забравят да пият вода и да се хранят. Аз се разнасям с едни купи с вода, и храна след тях с надежда да им се приииска нещо.

Вижте ги <3

А тези бодита толкова да са им неодубни. Все ходят и ги дърпат. Ама така трябва заради раната. Още няколко дни.

 

Та това са моите дертове за момента. Знам че ще мине, но ми е тъжно за тях.

Но иначе днес исках да ви напиша обещаното примерно меню и как ние пазаруваме. Както ви споменах преди, ние обичаме да пазаруваме веднъж в седмицата. Така ние е удобно и сме го превърнали в навик. Има няколко причини за това.

На първо място, време. Не ми се иска да трополя с крак в магазина след работа, гласна. Тогава искам всичко, всичко ми харесва и само пълня ли пълня кошницата. А да не говорим колко късно става и докато се сготви. Я сметни колко време на седмица изкарваш в хранителния магазин, ако всеки ден си там по 10-15 мин? За мен това е губене на време.

На второ място, подреденост и предсказуемост. Знам че някой може да го плаши това да знаеш какво ще вечеряш няколко дни напред. Но аз лично харесвам лесните и предсказуемите неща. Обичам подредеността. Знам че в петък ще ям пица, а в понеделник пиле на грил. Няма нужда да стоя пред хладилната витрина в магазина и да си мисля това ли да бъде днес или онова. Това решение съм го взела  още преди седмица, когато изготвях менюто.

DSC03272.jpg

Не на последно място ще сложа и това, че се спестява пари. Я се замисли колко пъти когато си в хранителния магазин добавяш в количката и нещата, които не са били планирани.  Е ако пазаруваш веднъж в седмицата този „проблем“ изчезва или се свежда само до веднъж.

Ние пазаруваме предимно от Швеция. Предимството на това да живееш на 30 мин от границата. Пазаруваме от там веднъж на седмица защото има по голямо разнообразие на стоки от Европа (заради ЕС)  а и цените са по-ниски. Много по евтино е от колкото при нас в Норвегия.

Винаги преди да отидем си правим меню за следващата седмица, това означава че пазаруваме или началото на уикенда или в началото на седмицата, зависи от ангажименти, които имаме. И така след като направим менюто отстрани записваме какви продукти ни трябват, за да го сготвим. Всяка седмица има две неща които задължително присъстват в менюто, пица и тако, ммммм вкусно.

DSC03274.jpg

DSC03275.JPG

В случая от тези снимки виждате че имаме много зеленчуци, най вече спанак :):)

Менюто за вечеря беше следното

Понеделник – пай със спанак, сирене и сухи домати

Вторник – телешка яхния с гарнитура от картофено пюре

Сряда – пиле на грил и салата

Четвъртък  – Юлия е на танци, Хокон вечеря сам, ще измисли нещо!

Петък – пица с домашен блат

Събота – тако и пепси

Неделя – супа спанак, пилешко филе и салата

Разбира се че в допълнение идват кисело  и прясно мляко с различни маслености, газирана вода на Хокон, шоколад за мен, храна на Суши и Маша. Както и малки неща за похапваме. Това което не купуваме от Швеция е кайма и риба. На мен не ми харесват тези продукти от там, а и срамота да купуваме риба от Швеция, когато в Норвегия има толкова хубава риба. Така че това купуваме на връщаме от пазара.

Това което много ни помага разбира се са двата хладилника които имаме и отделния фризер . Така имаме провизии за цялата седмица и си спестяваме стреса с пазаруваме и планиране на вечерята. Тук пиша основно за вечерите, обяд имам на работа в столовата. Закуската ми се състой от кисело мляко, плодове и ядки, които хапвам във влака на път за работа.

Така правим ние, вие как пазарувате? Всеки ден ли се влачите с торбите?

IMG_9991

До скоро <3

 

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.