Много питат …. А работа в Норвегия?

И така ето един въпрос, който доста мои приятели, познати и непознати ми задават. Как да си намеря работа в Норвегия? За това реших да напиша малко по тази тема. Точно в тази тема ще говоря основно за тези които, искат да стегнат куфарите за Норвегия за по – продължително време или дори за постоянно. По късно ще напиша и няколко съвета за тези, които искат да дойдат да си пробват късмета за известно време, като например сезонна работа.

Бързам да кажа, че тези съвети са силно субективни. Те са мои и са пречупени през призмата на моите виждания. Така че не приемайте всичко като чиста истина и чиста монета. Бъдете критични! И помнете аз не работя в отдел човешки ресурси или в агенция за подбор на кадри. Работа на никого не мога да намеря, но мога да дам малко съвет. И така след като сме разяснили тези неща, мога да се предвижа напред.

Едва ли има нужда, но ще спомена, че страната се развива с много бързи темпове. Нуждата на различни професии се променя с такт с развитието на технологиите и увеличаването на население. По късно ще обясня какво имам предвид с това.

Бъди критичен към български посредници обещаващи работа в Норвегия. Незнам дали все още съществуват такива фирми, обещаващи работа и вземащи пари от хората? Но аз нямам познати, които да са започнали работа чрез българска агенция от България. Единствено имам малка „вяра“ на агенции, които мога да допринесат за намирането на работа на шофьори с категория СЕ и т.н. Норвегия е дълга и транспорта на стоки е много развит. Но имай предвид, че това е тежка работа и живот в камион си е предизвикателство…. Но такава работа можеш да си намериш и сам, без посредник. Помни че ти трябва минимум английски език. Но ако знаеш и малко скандинавски език си е много голям плюс.

Официалните сайтове за публикуване и търсене на работа са  тук и тук . Това са като нашите сайтове, Заплата и Jobs.

IMG_3834.jpg

Норвегия търси специалисти в различни среди. Много си мислят, да ама аз имам някакво висше и ще си намеря работа. Да ама не. Статистика показва, че страната се нуждае и ще се нуждае от хора с образование и опит в гледането на деца и възрастни, педагогика, предучилищно образование. Тук обаче не може без език. Същото важи и за лекари, специалисти, ренгенолози. Пример за професия, която изчезва е касиер в хранителен магазин. Както написах горе. Норвегия се развива в много бързи темпове. Сега например се правят много хранителни магазини в които няма касиер, ти сам си сканираш продуктите, получаваш касова квитанция, с нея сканираш на входната врата и напускаш магазина. Чувам че някои казват –  Аз ще дойда, а ако трябва ще мия чинии. Хммм къде ги има тези работи с чиниите? Знаете ли че дори това е автоматизирано. И не ми се сърдете че ви го казвам. Надявам се не съм разбила мечтите на някои? Това е истината. Да има големи ресторанти и хотели, които имат човек отговорник за посудата, но това е много рядко и само в най- големите такива. И нали знаеш, че не си само ти тук, а всички поляци и други европейци, които също се надяват на такава работа… Кой ще надпревари да вземе това място?

Аз съвсем в началото, първите години в Норвегия работих на позиция рецепционист в хотел. Ама то една работа, по малко стоях на рецепция. Все ходих да събирам чинии от масите, пусках копчето на миялната, а в неделя дори и правих пици, и бърках лучена френска супа за редовните клиенти на хотела. И всичко това с длъжност на администратор. В този хотела, нямаше човек на длъжност мияч, това го вършехме ние, сервитьори, администратори, готвачи и т.н.

Най – големия ми съвет за всички тези, които искат да дойдат в страната. И имат професия и опит която се търси в Норвегия е да учат език и да спестяват пари. Познавам хора с хубави специалности, които месеци, даже и година си търсиха работа от България. Бяха решени да живеят в Норвегия. Учиха си език, ходиха на работа в България, спестяваха и търсиха работа чрез норвежки сайтове за работа. И ето година след като започнаха вече имат договори за работа. Но те не престанаха да търсят, независимо че им отказваха много пъти и им казваха, че нямат нужда от тяхната квалификация. Те не се отказаха.

Ако си човек със специалност, която се търси, ИТ, инженер или строго специализирана. Ти препоръчвам да потърсиш големи фирми, пример Telenor, Statoil, Aker Solutions и тн. Те имат обикновено в интернет страниците си, опция където може да оставиш отворено CV и молба.  Но ти също трябва да бъдеш активен. След известно време се обади и попитай, дали са получили молбата ти, дали имат нужда от нови кадри…. Дръж ги топли, как се казва.

Друг съвет, не се ограничавай в търсене на работа само за Осло. Норвегия е много повече от Осло. Ако на всяка цена искаш Норвегия то пусни търсачката за работа за цялата страна. Много по лесно е да се преместиш и да смениш работата след това. Първо хвани работата.

И сега да кажа, ако просто си решил, че не искаш да живееш в България, а си чул че било хубаво в Норвегия и искаш да се пробваш, то лошо няма. И аз дойдох на почивка и останах, но…. Имай предвид следното. Не е много правилна нагласата ти от рода на, „да аз ще науча език в движение“ или „е колко е то ще се справя“. То тогава те съветвам да се насочиш към страна поне с английски език. Поне сме го учили в училище и е по лесен да го усъвършенстваш в движение. Норвежкия си иска да запретнеш ръкави. И не защото е кой знае колко труден, ами защото не е сходен на език който ние сме чували в България.

Работи за норвежки работодател!!!  Ето един тъжен, но за жалост много типичен пример за тези които идват в Норвегия без език и без професия, само с идея, че ще се наредят нещата. Да идват, живота, квартирата и храната са скъпи в Норвегия. Парите взети на заем или спестени от България започват бързо да намаляват. Човек ходи и пита по всички централни кафета и ресторанти дали им трябва помощен персонал. Навсякъде казват че ще се обадят, но… Нищо. Недеждата утихва. Изискванията ти за работа се снижават. И така от познат на познат чуваш че един от незнам коя топла страна „бизнесмен – работодател“ ( Пакистан, Афганистан, Ирак, Иран или Тайланд, Виетнам и още много подобни) търси човек за правене на дюнери или пици. Плащали на черно, можеш да спиш в помещението, зад дюнера. И ти викаш „Ок, само временно, докато науча език, или докато нещо друго излезе“.  И започва едно работене по 16 часа на ден, всеки ден. В комбинация с мизерно заплащане по 10 лв на час, може даже и на ден. Език не можеш да учиш, защото си скапан след 16 часов работен ден, а пари за курс не стигат. Спиш в един килер. И това е. Да в Норвегия си без документи, без пари, без език. А имаш да връщаш пари на хората от които си взел в България. Един омагьосан кръг. Точно такива работодатели търсят такива като теб. Без език, без опит, закъсал и готов на всичко.  А ти виждаш в тях, че някои ти дава шанс, едва ли не спасител! Тъжна история, но много често виждана.  И в такъв случай човек трябва да се замисли къде е по добре. Беден в България или беден, използван и уморен в Норвегия?

И така хора, не искам да ви разочаровам с това което написах. Надявам се историята на всички които са намислили да дойдат в Норвегия да завършва розово. Защото Норвегия е една много хубава страна за живот. Спокойна и уредена. Друг е въпроса дали са най-щастливата нация, както се твърди.

Надявам се не съм обидила някого. Това е моя опит и виждане.

До скоро <3

 

 

 

4 thoughts on “Много питат …. А работа в Норвегия?

 1. Прекрасна статия!
  Полезна, искрено написана!
  * нямам амбиция да заминавам за Норвегия, но ми беше интересно какво е там.
  Много полезни и хубави съвети, дано хората , които се интересуват да ги вземат под внимание :))

  * без да изглеждам дребнаво, само да напомня, че не знам се пише отделно, моля, не се сърди :*

  Благодаря!

  С пожелание за прекрасни празници и нови радости през 2019та!

  Мария

  1. Благодаря Мария за хубавите думи. Благодаря и за това, че ме поправи. Ето така научих/ припомних си нещо, което бях забравила. Градивна критика/поправка приемам винаги положително. Благодаря отново 🙂
   Весела Коледа и усмихнато посрещане на 2019.

 2. Здравейте, първо искам да Ви пожелая здраве и щастие :-).
  Статията е наистина много полезна и изчерпателна и имам въпрос към Вас ( надявам се, че не Ви притеснявам ). На кратко-пратих си автобиографията на фирма Норинт чрез сайта на Джобс.бг. С мен се свърза представител на фирма Адеко Норвегия, партньори на Норинт. Предстои ми интервю с въпросния представител и ми си иска да разбера повече за евентуално заминаване и работа в Норвегия. Става въпрос за автомонтьор. Също така ще съм Ви много благодарен, ако споделите как стои въпроса ако замина със собствения си автомобил който е дизел с евро 3 категория.
  Благодаря предварително и Ви желая приятен ден.

  1. Здравей, жив и здрав да си и ти. Адеко са посредници. Надеждна фирма. По едно време ги бяха подгонили, че плащат по малко от допустимото, но мисля че вече се оправиха. Професията ти е супер за тук. Питай дали ще си назначен при Адеко или при друг работодател. В някои сфери ( хотели, счетоводни фирми) Адеко се явява работодател и просто те “дава” на заинтересовани сервизи. Бих те посъветвала да изпратиш запитване за членство във Фейсбук страницата / българи в Норвегия. Там има много хора, които отговарят на въпроси за колата. А и сигурно доста такива, които работят чрез Адеко. Успех. Норвегия е прекрасна страна за живот! 👌🙂

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.