Излишен разход

Преди известно време ви споделих как ние се справяме със семейната икономика, тук. А сега дойде и ред на няколко съвета за намаляване на личните разходите. Такива разходи, които всъщност са гевезелък. И можем и без тях.Преди ви споделих, че ние имаме полу-обща семейна икономика. Това означава, че една голяма част от заплатите и на двамата влиза в общ бюджет. Другата част от заплатата всеки разполага както иска. Но Х. не е длъжен да ми плаща дрехите, кафетата и вечерите с приятелките. Това трябва сама да платя, смятам аз.

Дрешка тук, обувки там, нова разпродажба в Zara, ново тефтерче, 20 кафенца на месец, водичка и хоп като дръпнеш чертата си дал сума и пари за хайде не глупости, но за много ненужни неща.

Вие имате ли личен бюджет? Знаете ли кога да кажете стоп на купуването на дрехи, или си давате и последните пари за това и после се лишавате от вечеря с приятелка? Мой съвет е да си направиш личен бюджет в който просто си записваш с колко лични пари разполагаш всеки месец и колко ще използваш за всяко едно перо (дрехи, излизания, кафета). Добре е са се направи такъв бюджет още в началото на година, за да можеш да контролираш разходите.

От какво спестявам пари? Някои от тези съвети може да не са приложими за България и вас, но със сигурност имате такива почти идентични “ крадци на пари“ всеки месец.

Вода. Да знам че може и да звучи странно, и да знам че водата е много важна. Но тук вода обикновена в малка бутилка струва около 3- 4 лв. Представете си да си купувам вода всеки ден по време на работа! Това си е разход, който може да се каже че е излишен. И може лесно да се премахне. Решението за мен е бутилка, която си пълня сама с вода и винаги си имам вода в чантата/ раницата.

Оххх това кафе лате. Дамм и аз обичам, но като дръпнеш чертата в края на месеца точно това се оказва един от най- големите пера в месечния ми бюджет. Аз пия едно такова кафе на ден и си го приготвям у дома преди работа. Всичко приготвям от предния ден и сутрин само пускам копчето и топля млякото. Така във влака си пия домашно лате приготвено от мен, почти безплатно. Само за информация цената на едно лате тук от кафене, а не от автомат струва между 8-9 лв. Така че човек може да си спести доста пари ако си прави кафенцето в къщи.

DSC00237

Храна. Тук знам че ще ударя на камък. В България няма практика и култура хората да си носят храна от вкъщи. Тук това е много нормално, да си носиш обяд, малко ядки и един плод в чантата. Какво по добре да си хапнеш храна която ти си приготвил, знаеш какво си сложил. По евтино. А и не излизаш навън да търсиш нещо подходящо. При нас има столова така че не винаги си нося обяд, но в дните в които знам че имам няколко срещи и ангажименти винаги си нося храна.

DSC01640

Книги. Аз обичам да чета. Тук книгите са значително по евтини от България. Наблюдението ми е на база месечна заплата и цена на книга. Но въпреки, че книгите са на приемливи цени тук, често вземам книгите от библиотека в Осло. Незнам изпитвам някакво друго чувство когато вземам книга от там. Разбира се че имам и мои книги, подаръци и такива които искам да са част от моята библиотека. Случва се даже да оставя мои книги в библиотеката, защото съм ги прочела и искам да ги подаря на библиотеката. Незнам какво е състоянието на българските библиотеки, но е много тъжно ако няма нови книги, които да привличат младите към четене!

DSC03498

Вечери с приятелки. Всички обичаме да се съберем с приятелки и да си побъбрим, някои с чаша вино, друго пък с хубаво ястие. Но ако го правя всяка седмица, това си излиза една добра сума тук в Норвегия. Предполагам и в България. Аз гледам тези събирания с вечерите да са макс. 2 в месеца. Пица в къщи или нещо домашно приготвено е също много приятно в компания на приятели. Може да поканиш приятелки, за да си направите вечеря заедно. В крайна сметка времето изкарано с приятели е qualiti time.

DSC02859

 

Другия път ще ви споделя и за какво давам пари и смятам, че не трябва да се лишавам независимо че е месечно перо.

До скоро <3 разумни дами.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.