Моето работно място

Здравейте, днес реших да ви споделя 5 интересни факти от моята работа, които не съм срещала до сега на други места.Нямаме постоянно работно място –  Знаете ли че ние на работа нямаме бюро което да е само твое, т.е постоянно бюро. Като идваш на работа виждаш кое бюро е свободно и сядаш там. Но всеки си има чекмедже на колелца, което е само твое и  се заключва, там са ти всички неща (в моя случай калкулатор, няколко химикалки и неща които обработвам, документи). Така като дойдеш на работа си дърпаш чекмеджето и сядаш на бюрото което си избрал и свободно. Казват че имало различни причини, като най важната се изтъква че по този начин опознаваш повече колеги, а не седиш с години наред до един и същ човек. Както и това че по този начин си по адаптивен към промени. Лично на мен ми харесва повече да знам че си имам едно бюро, а не да търся свободно, но май вече свикнах с това.

Не затваряй вратата на офиса ти – Ако си избрал да работиш в офис, а не в общо помещение с много хора защото имаш нужда да не те притесняват както и нужда от концентрация. То не трябва да затваряш вратата на офиса. Вратата може да стой леко притворена, но не и плътно затворена. Това е защото никой не трябва да се чувства неудобно да дойде при теб и да поиска да поговори. Затворената врата създава бариери и когато видиш затворена врата се чудиш дали да се върнеш и отново да дойдеш  или да почукаш на вратата. Това поражда несигурност в човека. Така че е ако затвориш вратата си е мнооого голяма грешка при нас.

Работа от вкъщи – В договорите на всички служители се казва, че всеки има право на 2 или 3 дни в седмицата да работи от вкъщи. Имаме колеги които учат и те работят след 15 часа. Не е важно колко часа работиш. Важно е работата да е свършена.

Плодове, зеленчуци и тренировки – Всеки понеделник и сряда пристига една голяма кошница с плодове и зеленчуци на работа. По този начин работодателя иска да помогне на служителите да се хранят повече здравословно. Работодателя ни покрива карта за фитнеса. Два часа в седмицата можеш да отидеш на тренировка в работно време, това се смята като работно време. Причината – доказано е, че тренировката поддържа бодър дух и тяло и по малко заболявания и отсъствия от работа. А работодателя не иска болни хора и лоша среда. Така че се инвестира в тренировки.

Всички са равни – това е точката която най-много харесвам. В България бях свидетел на изразителна граница между шефове и служители. Едва ли не служителите ставаха когато шефа влезе. Тук в Норвегия и по специално на моето работно място това го няма. Тук формата е така наречената flat organizaton. Шефа няма отделен офис, секретарка, няма повече преференции от колкото останалите служители. И най важното можеш да кажеш всичко без да се притесняваш от последствията. В Норвегия никой не може да те уволни от работата защото не се харесваш на шефа. До уволнение се стига мноого трудно и е скъпо за работодателя.

Не случайно това е работата която съм имала най-дълго време…

До скоро <3

Надявам се и вашите работни места да са минимум такива и още по добри. Защото лоялните и щастливи служителите правят фирмата/организацията успешна.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.