За какво не спестявам пари

Дзак, дзак. Ако има някои който заслужава похвала днес то може и да съм аз 🙂 . Приключих с годишния отчет. Голяма радост за мен, голям товар ми падна от раменете. Е не всичко е готово, сега ще трябва да го защитавам пред одиторската фирма, но поне големите сметки приключиха. И да вече няма да ви занимавам с това, че усещам че ставам досадна.  Преди време ви споделих начини за ограничаване на „ненужните“ месечни разходи, тук . Днес ще ви кажа за какво аз давам пари и смятам, че е важно макар и да си е месечен разход.

Застраховка – започвам с това. Според мен е много важно. Незнам дали за това се говори в България и дали вие сте си направили, но на мен това в последните години ми е приоритет. Въпреки че виждам как всеки месец ми теглят от сметката една определена не малка сума, не съжалявам за това. Моите застраховки са здравна и още една в случай, че по здравословни причини не мога да работя. В случай че не можеш да работиш/болест, държавата ти помага, но тази помощ няма да може да покрие моите разходи за дом, заем за къща, пътувания или  просто – стандарта ми на живот. За това искам да се застраховам като платя за това. Както казват страх лозе пази.

У дома всеки си има застраховка, дори котките. Котките са застраховани в случай че имат нужда от скъпа операция. Разходите по престой в болница и самата операция струва доста. За това и повечето стопани на животники в Норвегия си застраховат животинките.

Пенсия – това е една тема, по която тук много се говори. Много от нас не го мислят и си викат е то къде е още има толкова много години я камилата, я камиларя. Да ама не. Факт е че населението на Земята живее все по дълго и по дълго. Аз искам да си помогна и да имам пенсия, която да може да поддържа стандарта които искам. За това всеки месец още преди да си получа заплатата една съвсем малка част отива в този фонд за „Юлия пенсионер“ (незнам защо, но винаги като си се представя пенсионерка, се виждам на моторче пътуваща из Тайланд…?).  Както казах сумата, която отделям не е висока, но си казвам, че на този етап от моя живот е достатъчна.

Бельо – е там не спестявам. От години имам навика да си купувам бельо след като получа заплата. Обичам хубаво и ново бельо. Дори имам чувство, че като имам нови гащи вървя още по уверено хехеех. С колегите имаме  навик да ходям на бар след заплата. Аз отивам изпивам си количката и бягам за бельо. Май, май и на Х. му харесва този мой „недостатък“.

Книги – обичам да чета. Един вид книга за лека нощ, друга по време на път към работа и трета когато се връщам от работа и ми трябва нещо смешно и лесно за четене. С една дума винаги имам книга под ръка. Все си викам, че ще покажа последните си попълнения на нощното шкафче, но все нещо друго излиза. Една част от книгите вземам от библиотека, а другите купувам от намаления. Но определено давам пари за книги и не смятам да спирам.

Е мили хора, това са нещата за които аз давам пари и макар и да са перо в месечния ми бюджет, определено не възнамерявам да променян навиците си като ги спирам.

До скоро <3

 

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.