Данъци и такси

В Норвегия се плащат много данъци, такси и акцизи. Страната има своите основни приходи от петрол, газ, рибна продукция и инвестиции. Но таксите и данъците са важни суплементи. И държавната администрация съблюдава за правилното заплащане.

Много често казвам на колегите ми, че е най лошия кредитор това е държавата. Тя винаги ще се вземе парите. Така функционира системата в страни където образованието и медицинските услуги  са безплатни. Трябва да дадеш, допренесеш и участваш ако искаш да ти се върне когато имаш нужда (от помощ). Нещо като обществена взаимноспомагателна каса.

Но ми се иска да ви споделя за няколко интересни данъци и такси тук.

В Норвегия се плаща за това да имаш телевизор. Ако си купиш телевизор от магазин и ТВ канали. То това веднага постъпва в системата и честито! Идва ти фактура, даже две. Една в началото на януари и една юли месец. Обща цена за такса или по точно лиценз е близо 600 лв за година. Това е една много дискутирана такса и всяко правителство обещава, че ще се премахне, но още си го плащаме. А даже не помисляй да не я платиш. Лихвите са невероятни!

Пътни такси – Тук си плащаш, за пътя. Така например на влизане в Осло си плащаш в зависимост от каква кола караш дизел или бензин. Пътни такси се плащат не само в Осло, а като цяло в цяла Норвегия. При нас пристига фактура всеки месец, в която са описани всички преминавания където е било необходимо да се заплати.

Освен познатите акцизи за алкохол и цигари. Тук шоколада е много скъп. Това е заради високата такса на захарта. Освен това правителството иска да „накара“ населението да „поглъща“ по малко захар. И гледат да го регулират чрез цената. Така шоколада и безалкохолното са с по висока цена от може би нормалното.

Такса за документи – когато си купиш жилище (къща или апартамент), трябва да платиш на държавата още 2,5%  допълнително от покупната сума. Това е за да прехвърли името на собствениците. Самата процедура не мисля, че отнема повече от няколко минути, но сумата е направо стряскаща. Така например ако на една къща цената е 3 мил норвежки крони или близо 600 000 лева. Трябва да платиш 12 000 лв за обработка на документи.

До скоро < 3

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.