Леко Великденско

Моя сам в къщи уикенд продължава. Хокон ще се прибере довечера. Аз се мъча да поддържам топло в нас, но температурата навън си е минус 17, и общо взето бягам да слагам дърва я в камината в хола, я в коридора… Искаааам лято вече и топло.

Тази година Великден се пада последната седмица на март месец и днес извадих кашона с великденската украса. Той е значително по малък от коледната. Няколко пиленца, великденска покривка и жълти свещи. Имам познати, които сменят дори и пердетата и посудата с жълти.

IMG_4167.jpg

Мисля, че съм казвалаи преди, но норвежците нямат  изградена традиция да се боядисват яйца и със сигурност не се правят козунаци. Тук си е традиция дните покрай Великден да се изкарват в планината на ски, на хижа с приятели или семейство. Където се пие горещо какао, ядът се портокали и шоколад Kvikk junsj (нещо от рода на Кит Кат). В последните години навлезе и Великденския заек, както и шоколадови яйца пълни с млечен крем. Продават се и големи, празни картонени яйца, кoито се пълнят с различни насипни лакомства. Много от семействата разиграват и игра в търсене на скритото великденско яйце.

DSC04859

DSC04862

Аз от моя страна съм планирала да боядисам няколко яйца за великденската закуска. Нямам точната боя за яйца както в България, но имам нещо предвид и ще пробвам. Ще направя и козунак и ще окуча с нарциси. Тук това са великденските цветя.

А сега отивам на пътеката. Нещо тази седмица въобще ме няма с тренировките и трябва да се стегна… А за довечера съм намислила да сготвя пастата, която взех от Италия. Домашно приготвена паста със сметанов сос и губи.

До скоро <3

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.