На кафе при Папата… Ватикана

Тази сутрин се събудих още в 7. Бях подготвена за интересен ден. Човек не всеки ден ходи на „гости“ при Папата във Ватикана. След кратка разходка и закуска се озовахме пред портите на църквата Св. Петър. Толкова огромно място. Което се покрива с хора всяка година по Великден. Решихме да си вземем гайд. Макар и тура да е 2.5 часа. ( и на моменти може да бъде леко скучен). Преценихме че така ще чуем и запомним важни неща за града/ държава Ватикана.

DSC05338.jpg

DSC05346.jpg

П.с ако идвате си купете билети предварително. Влизате по бързо.

И така след лек секюрити контрол, преминахме от Рим във Ватикана. Най малката страна в Света, но една от най богатите. Знаете ли че Ватикана си има собствено радио, поща, полиция. А населението и е 550 човека?

DSC05372.jpg

Във Ватикана си има посетители. Така че ако не обичаш тъпканица и народ. Не те съветвам да се стягаш за тук. Страната се посещава от 25 000 души всеки ден, или 6 мил. туристи всяка година. Много нали?

Чух много неща от гайда. Но едва ли ще запомня много. Надавам се поне есенцията да остане. Залите във музея Ватикана са дълги и изцяло покрити от мрамор. Там има наследство от различни епохи и места. Не можах да спра да ахкам от красота.

Това тук е таван. Представете си един дълъг коридор покрит с картини.

IMG_4382.jpg

Прецених, че е по добре да се съсредоточа и да гледам и слушам от колкото да правя снимки. За това и не мога да покажа прекалено много. Но и мое мнение, че красотата и мащаба на изкуството което е там не може да се видя само от снимка.

О Боже, каква красота. Всяко нещо е изпипано до край. Разбира се Сикстинската капела и работа на Микеланджело няма как да се пропусне. Усетих друга атмосфера. Точно там се събират ( кардиналите), за да се избере следващия Папа. Минахме и по стъпките на „новия папа“. Гайда ни каза да си представим, че ние сме новиизбрания Папа. И тръгнахме по неговите стъпки към базиликата Св. Петър.

Църквата Св. Петър е огромна. Грамадни и величествени статуи. Човек се усеща някак малък и нищожен на фона на тези огромни статуи стоящи там години наред.

DSC05368.jpg

Като цяло съм с много добро впечатление. Има какво още да се разгледа в базиликата. Но ние оставихме да има и нещо за следващия път 🧐.

IMG_4407.jpg

Ок стига съм бърборила. Запазихме маса за вечеря в 20 часа. Сега скачам в токчетата и роклята и отиваме на date night ❤️.

До скоро <3

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.