Празник

Утре при нас е националния празник на Норвегия (17. май ). Или както много хора казват рождения ден на Норвегия. Празника в Норвегия е интересен и по различен от България. Докато в България ( по традиция) всичко протича основно в отдаване на чест на падналите за свобода и поздрав към различни войски. То в Норвегия е ден на народа. Всички се обличат празнично, настроение се усеща. Да не говорим за парадите с купищата ученици и възрастни. Това е нещо което трябва да се изживее и е трудно да се опише, особено в Осло. Където кралското семейство излиза на балкона в двореца и с часове маха на хилядите ученици и присъстващи. След парада познати и роднини отиват на гости или в ресторант за обяд.

Тази година беше наш ред да аранжираме обяда на 17. май. Обикновено се редуваме. Миналата година бяхме при сестрата на Х., а тази година беше наш ред. И въпреки че пристигнахме вчера късно вечерта. Още на сутринта се хванахме да пазаруваме, а аз да подреждам масата.

Толкова много ми харесва да аранжирам такива неща. Да си подреждам, да видя кое с кое си пасва, комбинации.

Този път заложих на балони и на зеленина. Не ми се искаше да бъде прекалено препълнено. Исках да има пространство и въздух и да използвам това което ми дава природа в този сезон. А именно много зеленина и цветя.

IMG_4534

IMG_4536

IMG_4539

Аз много си обичам балони. И да си призная за рождени дни винаги надуваме много балони. Последния път Х. беше напълнил цялата ми стая с розови и бели балони за рождения ми ден <3 .

Тук се продава хелий в бутилка. Така че винаги имам под ръка (така ако се наложи). Мисля си, че това е перфектно и за детски рождени дни? Ако някой търси хелий в Норвегия ги има в Europris, Nille. Със сигурност има и в България, но незнам къде 🙂

Балоните които избрах са с норвежкото знаме, завързани с лентичка на всеки стол.

IMG_4543

IMG_4544

IMG_4547

Тъй като гостите са канени за обяд и ще предложим студена шведска маса (бюфет), съм избрала хартиени салфетки.

IMG_4557

IMG_4560

Всички цветя и зеленина откъснах от градината. А градината направо не мога да я позная след като се върнах от България. Толкова се е раззеленила.

Обяда ще се сервира на масата в кухнята, така че всеки да може да си вземе. Утре ще ви покажа какво сме замислили като храна и аранжировката на бюфета.

IMG_4555

И докато аз работих, други се излежаваха под масата 🙂

IMG_4566

А сега отивам да си поливам храстите, че тук е 20 градуса и всичко е много сухо.

До скоро <3

 

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.