Какво правих в Дания

А сега малко разговор за бременни. Няколко човека вече ме питаха на какви изследвания съм била в Дания. Помните ли като ви споделих, че ходихме в Дания?  В Норвегия не може да се подложиш на изследване за да провериш дали бременността/ембриона има вероятност да има Даун синдром или други генетични аномалии (хромозомни). Не съм мед. лице така че ще ме извините с терминологията. Та докато в България можеш да си платиш и да се изследваш за какво ли не. Тук не става. Няма частна или държавна клиника, която да извършва такива изследвания, няма фетална мурфология, няма прена тест. И сега се питате защо?

Защото не е хуманно. Тук има малка, но силна християнска партия ( Kristelig Folkeparti). Която се е наложила и не иска бъдещите родители да избират детето си по това дали са със синдром или без. Тъй като много хора може би биха прекъснали бременността си, ако разберат за наличен проблем. Именно за това тук в страната е отнета възможността да се тестваш. Ако си над 38 г и бременна, ситуацията е по различна и ти се предлагат някакви допълнителни изследвания и прегледи, но за това не мога да кажа повече.

Когато ходих на държавен преглед тук, и им казах че ще се тествам за тези синдроми, или така наречения прена тест. Акушерката ми каза, че няма нищо плашещо и лошо да имаш дете със синдром. И аз и отговорих, че това го разбирам. Но искам при положение, че имам възможност да се тествам, да се подложа. И че това е нашия избор, моето тяло и нашия живот. Акушерката не остана много очарована от отговора, но естествено, че всеки сам си решава.

За това и запазихме час в датска клиника и заминахме. Прена тест е кръвен тест. Теста може да се направи в Швеция и Дания и разбира се във всички европейски страни в това число и в България. Аз не можех да летя до България защото заминавахме на почивка в Америка. Беше много важно да уцелим правилната седмица за изследване. Трябваше да бъде между 8-10 седмица от бременността. Не става да е по рано, не трябва да е и по късно.

Изследването се състои в това. Да отделят моето ДНК (венозна кръв от мен) от ДНК на детето. Именно за това е важно в коя седмица ще отидеш. Ако отидеш по-рано, не е сигурно дали има достатъчно ДНК (пак се извинявам, ако пиша непълни неща, но аз съм прост човек, не мед. лице).

Изследванията се изпращат в нашия случай в Америка (зависи от това какъв е теста американски, швейцарски, немски). И след 10 дни ни се обадиха, по време на почивката, за да ни съобщят резултатите. Разбира се резултатите се изпращат и по електронната поща. Теста, който аз правих се казва Panorama test. 

Имайки предвид сложността и важността на всяко генетично изследване, кръвната проба се подлага на качествен контрол още преди стартиране на изследването. Това дава гаранция, за точни и коректни резултати. Резултатите, от своя страна, достигат до пациента стандартно за 2 седмици или експресно за 1, като всеки резултат се получава след консултация и становище от висококвалифициран специалист – генетик и чрез акушер-гинеколога, проследяващ бременността. Това гарантира правилното и точно разчитане на резултатите и носи сигурността и достоверността на информацията, които всички бъдещи родители търсят.

Прочети още на: http://www.puls.bg/health/childbirth/news_16831.html

Много е важно да подчертая. Че преди теста, подписах декларация. В нея се уведомява, че теста не е диагностичен. Точността на теста е 99%, но винаги си има един процент риск. Ако резултатите не са добри от теста, клиниката ти съдейства/ изпраща за по нататъшна проверка (проба от околоплодните води). Не винаги лоши резултати означават край или лош изход на бременността. И не винаги добрите резултати означават щастлив край.

Аз предпочитам да гледам положително на нещата.

Теста има възможност да покаже пола на детето (тъй като е базиран на ДНК изследване).

Ето и част от нашите резултати.

DSC06923.jpg

 

До скоро <3

 

 

 

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.