Готови за вечеря и кино <3

Вече е петък. Уху уикенд. Първата седмица след почивка ми се стори доста дълга. За това от днес ще се наслаждавам на следващите почивни дни. Аз днес се събудих с леки наченки на хрема. И тъй като въобще не съм планирала хрема по време на бременността, взех бързи мерки и сдъвках няколко таблетки на билкова основа. Та за сега се държа!

Днес бях на контрол при акушерката. В Норвегия имаш 8 или 9 посещения при лекар/акушер по време на бременността. Ти сам можеш да избереш дали тя ще се следи от личен лекар или от акушер, или комбинация и от двете. Но посещенията са си все толкова, 8 или 9. Разбира се ако нямаш нужда от допълнителни прегледи заради здравословни причини, имаш и повече посещения. Прегледите за бременни са безплатни, не се плаща еднократна такса. Както ви споменах само един от тези прегледи е с видеозон, за да проследят дали има някакви патологични аномалии. Този преглед е в болницата. Ако всичко е наред по време на този пръв (и единствен) видеозон си оставаш само с него и никакъв видеозон повече. Разбира се има и частни кабинети в който можеш да си платиш за допълнителен видеозон. Един преглед в частен кабинет с ултралид струва от порядъка на 1200 кр или 280 лв., Като цената се променя с напредване на бременността. Мисля, че към крайните седмици струва около 1450 кр. Да, да знам че цените са стряскащи, но това е положението тук.

Аз, за мен съм избрала посещение само при акушер, поради ред причини. Една от който е че за мен акушерите имат по добра компетенция в родилната помощ от личните лекари. И не на последно място при един акушер имаш 30 мин. на разположение, докато при личния лекар разполагаш с 15-20 мин. И да, доволна съм от избора ми. По лична и семейна преценка посещавам частен видеозон. Май по често от колкото е необходимо (веднъж в месеца), но така ми/ ние е по спокойно.

IMG_6507.jpg

А какво прави акушерката тук? Нейна задача е да следи за твоето цялостно състояния. Тегло, кръвно налягане, информация която трябва да знаеш, евентуални изследвания които трябва да се напряват, направления (ако има нужда). При нея няма видеозон, но с е един уред може да чуе сърдечните удари на детето. И това е 30 мин и си готов.

Прегледа днес мина добре. Всичко е както трябва според нея. Следващия час е за след месец. А до тогава трябва да направя глюкозен тест в болницата. Всички бременни над 25 год. правят такъв тест.

Ок, това беше от мен за сега. Бързаме за кино, а преди това Хокон ме покани на вечеря  <3 .

IMG_6524.jpg

П.С от няколко дни съм влюбена в тази рокля. Малко е така по бохо стил. Но сега с бременното ми тяло е перфектно. Мaй ще взема да ви я покажа цялата 🙂

До скоро <3

 

 

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.