Една стъпка по напред

Ето подадох и документи за майчинство. Вече усещам как малко по малко наближава събитието и става все по истинско. Стъпка по стъпка, напред, към по различен живот…. Скоро идва и времето за подготвителния курс за раждане. Тук тези курсове се организират от общината/семейните центрове.

В Норвегия обикновено се излиза по майчинство три седмици преди термина (в моя случай от 25. Декември). Може и да излезеш в майчинство още по рано, но тогава ти се намалява от периода след като детето се роди. Ние избрахме опция в която майчинството ми ще бъде до началото на декември 2019. Малко по малко от година.

Аз съм се настроила да ходя на работа до последно, така че има още малко време да сме „добри“ приятели с влака. П.С ако ви интересува/ или искате да знаете повече за как се разпределя майчинството между майката и бащата, колко е дълго самото майчинство, може да ми пишете. Иначе не смятам да влизам тук в подробности. Но тъй като ми е много прясно мога да споделя мнение и правила. Само едно ще напиша и спирам, ако майката няма право да получава майчинство, защото не е работила през последните 6 месеца преди раждането. То тя може да получи след като подаде молба еднократна помощ, която за 2018 г. е 63 140 кр. или малко над 13 000 лв. Майки, които ще получават майчинство всеки месец и са работили преди майчинство нямат право на еднократна помощ. Детските, за които също трябва да подадеш молба са в размер на 970 кр, или около 200 лв. на месец. Това е сумата за дете, до навършване на 18 г. Те са за всички деца, независимо от дохода на родителите.

Иначе, аз днес след посещението при акушерката заседнах с бременния ми двевник. Вече доста неща съм насъбрала и започва да заема външност и форма.

DSC07981.jpg

Снимки, истории, ваденки лепенки и писма. Всичко това ще бъде в този дневник.

И последно нещо да ви кажа за тази вечер. Вчера разказвах на Хокон как се прави изписване на бебе от болница в България, или поне как беше по мое време (както се казва). Че се събира цялото семейство в болницата, баби, лели, братовчеди, с две думи цялата рода. Фотограф се вика, питки се месят, баница се носи. На родилката цветя се дават. Даже готови комплекти с дрехи за изписване на бебе се предлагат по магазините.

И разбира се бонбони и уиски за сестри, лекари и мед. персонал. Никой не трябва да бъде забравен. И той с неговото норвежко недоумение пита е как така ще се събират хора, как така ще се носи алкохол и ще се раздава на лекари и сестри. Въобще не ме разбра. И се чуди как човек да знае на кого да даде, как да даде и дали няма да се обидят. Аз му казвам, че в България така е прието от благодарност, а той пита е не им ли е това работата…. Още ли е така в България между другото? Раздават ли се торбички с бонбони Фигаро и уиски…?

Ок, казвам ви лека вечер за сега, че много започнах да философствам 🙂

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.