Полет с бебе

Реших да ви споделя нашия опит в летенето със самолет с бебе. Това е моя опит и начин и не означава, че действа за всички.

Както знаете Елида е вече на четири месеца и вече сме пътували три пъти със самолет от Норвегия/България.

Месеци преди да летим се притеснявах как ще мине пътуването, дали ще плаче, дали ще притеснявам хората до нас. А какво ще правим с налягането в самолета, а ако я заболят ушите? И въпреки, че полета беше директен до България и е малко повече от три часа, притеснения си бяха доста.

След като помислих реших да променя тактиката, вместо да използвам енергия да се притеснявам реших да съсредоточа силите ми в подготовка. И то най- вече психическа подготовка. Защото това е самата истина. Полет с бебе е ментална подготовка и изпитание.

За това направихме следното

  • Ръчния багаж, който носихме беше основно и само на Елида. Освен памперси, допълнителни дрехи и биберони, играчки, носихме и допълнителни дрехи и за нас. За всеки случай. Подредихме раницата така, че всичко да е лесно за намиране. Направих си пакетчета за преповиване. Във всяко пакетче сложих – чаршаф за еднократна употреба на който да я сложа да легне, памперс, мокри кърпички, крем, найлонова торбичка за боклук и допълнителни дрехи за всеки случай. Така всеки път в който трябваше да я преповия вадих едното пакетче и ходих с него, а не с голямата раница.
  • Купихме седалка на Елида. Принципно на бебета не им трябва собствена седалка в самолет. Те седят в родителите си. Но ние решихме да купим за по- голямо удобство. По този начин и трите седалки в самолета бяха за нас и не се притеснявах къде ще седна – до прозореца или до пътеката. Най- добре се чувствах с бебето до прозореца. Чувствах, че някак си беше по- тихо и по- усамотено, отделно можех да си подпра ръката докато я държах по време на нейния сън.
  • Разделих пътя и деня на малки „цели“. Ето какво имам предвид. Нашата крайна цел беше да стигнем до къщата във Варна. Но от нас в Норвегия до Варна беше близо 12 часа. За това си направих първа цел – пътуване от нас до летището в Осло. Втора цел престой на летище, трета цел – полет, четвърта – престой на летище в България и последна пътуване с кола от Бургас до Варна. Това го направих защото исках да се съсредоточа само върху едни нещо, а не постоянно да мисля какво ме очаква. Така като ми свършеше едната цел си казвах „Браво, успяхме“. И да ви кажа това много добре действа за мен/нас.
  • Раничка за носене на бебе. Тя ни свърши много добра работа по време на предвижване по летището. И на Елида и хареса защото всичко наблюдаваше.

Нашите полети минаха много добре. С Хокон се редувахме да я държим така, че единия да може да си почине, да пийне и хапне нещо. Елида спа през голяма част от полета, а когато беше будна гледахме да я забавляваме с игрички и приказки. Биберона ни помогна, за да се справим с промяната в налягането и да избегнем проблеми с ушите.

И пак казвам пътуването със самолет с малко бебе е психическо изпитание само за родителите, бебетата понясят полета добре.

До скоро <3

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.