Лекари, или всичко е за 40 лв.

С риск да събера негодувания от рода на „ами щом не ти харесва си върви в Норвегия“. Това е моята платформа и искам да споделя гледна точка.

Ще започна с това „Да ви пази Бог“, защото ако чакаш на БГ лекарите – не е добре работа. Имам чувство, че основно медиците тук гледат да взема тези пусти 40 лв. от прегледа и нека да влиза следващия пациент.

Елида е на 7 месеца и от както сме тук ходим на ежемесечни консултации в частна болница. Ами какво да ви кажа. То едно никаква отношение. Не мога да разбера, как лекар не те помни. Или наистина разбирам че те имат много пациенти. Ама защо стоят тези компютри там. Записвай си! Не може всеки месец да се запознаваме и да разказвам нашата история. Какви сме, от къде сме и за какво се борим. А иначе като записвам час, веднага бързат да ми споделят по телефона, че лекарката не работи със Здравната каса, сакън….

Имам чувството че лекарите са като инфлуенсърите. Като влезеш в кабинета и навсякъде налепено реклама за сиропчета, прахчета и кремчета. И като започнат „а какъв крем за слънце ползвате за бебе“.. „А не вземете на Биодерма“, „А какъв Пробиотик“ …. „А не вземете на Омни Панда“. И така си продължава.

И продължавам. Преди да тръгнем за България на Елида и поставиха ваксина против Туберкулоза (БДЦ). Принципно такива ваксини не се поставят на деца в Норвегия, но предвид че ще идваме в БГ и тук (България) има случаи на завръщане на туберкулузата, и поставиха ваксината. И добре. Отиваме на лекар тук да погледнат мястото на ваксината, и че всичко е ОК. Първо лекаря поглежда мястото (без да докосва детето) и казва. „Ние в България тези ваксини не ги поставяме толкова долу. Тази ваксина не е правена тук“. И аз казвам, че е правилно. Ваксината е поставена в Норвегия. В този момент усещам как лекарката ме преценява с поглед от горе до долу и се спира на сандалите ми, които са стари, но много любими (от Гърция) и си ги нося вече 5то лято. И продължава „хмм много странно това име Елида, защо се казва така“. И аз отговарям на норвежката си прапрабаба. „А защо тогава се казва Димова, а не е взела фамилията на баща си“ пита докторката… И така мина преглед на който тя дори не докосна детето. Прегледа струваше 35 лв. Аз и давам 40лв, защото нямам 35 лв. и тя ми вика „ами аз нямам да ви върна“. И аз какво да кажа??? Ами добре задръжте ги. На нея най-вероятно и стана съвестно и ми вика „е дай ми поне да го видя това дете, какво го държиш през цялото време“…. Взе Елида и погледна ваксината по отблизо. И така си тръгнахме, без 5 лв. ресто, разбира се.

Не ми се говори на тема как лекарите говорят по телефон, ухилват други колеги за подхода им на лечение, или обсъждат други пациенти в тяхно отсъствие, при присъствието на други пациенти. Но и на това се нагледах и наслушах. Даже си мислех, че е скрита камера и след като лекарката излезе от кабинета и ни остава с Елида да я чакаме близо половин час, си помислих че ще се появи със усмивка и викове „Скрита камера“ .

До тук с Елида. Сега с мен. Във видеото ви споделих че ще махам няколко бенки по оперативен начин. И знаете ли, отказах се. Дерматолог ми каза че е хубаво три бенки да се видят от онколог, просто да сме сигурни. И аз така и направих обадих се и си запазих час, за следобед. Лекар ме погледна и каза, че всичко е ОК и че бенките не са опасни. Прегледа струваше 40 лв. и той, ми вика ей сега ще ви издам касова бележка, само да отида в другата стая… Все едно чакаше да му кажа, не ми трябва, няма нужда!

Каза, че ако искам да ги махна, трябвало съм да дойда в държавната болница, в която работил. защото в частния си кабинет не разполагал с необходимите инструменти.. Каза ми да отида в Неделя рано сутрин. Да му се обадя като пристигна, щял да ме посрещне. Щял да ги махне за няколко минути. Пита ме дали съм алергична към локална упойка. И това е!!! Ами обадих се по късно и му казах че се отказвам. Не мога да се подложа на премахване на бенки с оперативна намеса, без да фигурирам някъде. Как да съм сигурно, че лекаря ще изпратят нужното за изследване. Та аз никъде не фигурирам. И после какво, ако нещо се обърка…. Не мерси. Ще го направя в Норвегия, там може нещата да ставам по – бавно, но ми е по сигурно.

И да, български добри медици има. Те също се усмихват и галят по косичката, питат дали си добре, дали имаш нужда от нещо. В Норвегия има толкова много българи – медици. И Ели, Любо, Жоро, Наско. Все добри специалисти и най вече Хора.

Та пазете се мили хора, защото в България всичко е до 40те лева при лекаря.

До скоро <3

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.