Нов старт

Здравейте или хелоу 😊. Ето ни и нас, обратно в Норге. Вече месец джвакаме по локвите с гумени ботуши, защото не спира да вали.

Престоя ни в България е миналото и единственото актуално нещо, което “ме свързва” в момента с милата ни страна е сериала – „Братя“, който започнах да гледам във Варна и още го следя. Много интересно. Иначе разбира се поддържам контакт със семейство и приятели.

Ние свикваме с ново ежедневие. Имаме си дете в детската градина от няколко седмици. Още не мога да свикна с промяната. Толкова ми е едно не естествено. В нас е подредено около 6 часа, аз съм изкъпана и имам спирала даже, успяла съм да изям сандвича без кашкавала да се е втвърдил и изсъхнал. Даже като остана сама и се “ чудя” какво да правя. Или то работа колкото искаш, но аз започвам хиляди неща- я да измия, да боядисам перваза, че не ми харесва, да поработя с бюджета за 2021, а защо да не направя торта (намерих на тавана една невероятна книга пълна само с рецепти за чийзкейк и сега ще експериментирам)… Но предполагам, че тази моя неподреденост е временен синдром и скоро ще си вляза в релсите. А толкова неща ме чакат както на работния така и на домашния фронт.

На Елида май и допада идеята за яслите. За сега е добре, и се надявам така да минава.

Знаете ли че в детските градини тук: ( и в частност нашата)

  • Децата прекарват много голяма част от деня навън, дори и зимата и по време на дъжд. Днес Елида е била цял ден навън – там са обядвали и спали и после са яли плод и пак играли.
  • Децата нямат легла, а спят в колички. Ние пак трябваше да купуваме количка. Сложихме спални чували, вълна, дъждобран и ето Елида вече спи навън. И децата спят навън до минус 10 градуса. След това не знам какво правят, мисля че прибират количките на завет и малко по- топло място… ще разберем 🙂 .
  • Имаме интернет приложение в което можем да видим, кога Елида е оставена в яслите, кога е заспала, колко е спала, кога е сменен памперс, кога е станала, снимка на деня и кога е взета от детската градина.
  • В Норвегия има няколко вида детски градини, общински, частни и семейни. Таксите във всяка една е една и съща. Елида ходи в частна, защото нямаше места в общинската. Но таксата и за двете е еднаква, както казах. Това е така защото държавата и общината дават субсидии на градините. А колко струва детската градина – 3135кр на месец, което е около 580 лв. Това е което плаща родителя. Общината плаща на детската градина между 100 000 и 140 000 кр за една година за едно дете, което е около 25 000 лв.
  • На деца от 0 до 3 години се пада по 1 учител. В нашия случай има 18 деца и 6 учителя.
  • Тук е нормално и мъже да работят в детската градина. В групата на Елида има един. И децата много го харесват 😊.

Ето “затрупах” ви с ненужна информация🤪. Но поне е по-различно от новини за Корона 😉.

Вече знаете какво ни вълнува и сме на една вълна 😆.

До скоро ❤️

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.